„Мојата убава кукла„

„Мојата убава кукла“ беше насловот на работилницата што денес ЈЛБ„Илинден“-Делчево ја организираше со 12 девојчиња.Сите имаа можност да ги разгледаат и да си поиграат со 28 кукли облечени во различна народна носија.Се запознаа со секоја носија , од каде потекнува и кој народ ја носи. Девојчињата им дадоа имиња на сите кукли и избраа три …

„Мојата убава кукла„ Read More »

Oдбележан денот на македонската азбука и јазик

ЈЛБ„Илинден“-Делчево, заедно со возрасните групи од 5 до 6 години во детската градинка „Весели цветови“ го одбележа 5 мај-денот на Македонскиот јазик и Македонската азбука.Со дечињата разговаравме за македонскиот јазик и азбука, потоа гледавме една епизода од серијата „Бушава азбука“, навистина едукативна и убава серија која за жал не се репризира.Беше интересно, креативно, весело… Благодарност …

Oдбележан денот на македонската азбука и јазик Read More »

Трета награда за библиотеката на „Велигденската изложба 2024“

Третата награда на „Велигденската изложба 2024“ која и припадна на ЈЛБ„Илинден“-Делчево,библиотеката ја преотстапи,односно подари на Дневниот центар за лица со посебни потреби.Иако сме среќни што ЈЛБ„Илинден“ ја доби третата награда , сепак мислиме дека наградата ќе биде во вистински раце, доколку е кај штитениците од Дневниот центар. И годинава „Велигденската изложба 2024“ беше интересна, креативна, …

Трета награда за библиотеката на „Велигденската изложба 2024“ Read More »

Oдбележан светскиот ден на поезијата

Светскиот ден на поезијата е покана да се размислува за моќта на јазикот и целосен развој на креативните способности на секој човек. 21 Март е светск ден на поезијата и овој ден значи поддршка на поезијата, враќање на усната традиција на поетски рецитали, промоција на едукацијата за поезијата, обновување на дијалогот меѓу поезијата и другите …

Oдбележан светскиот ден на поезијата Read More »

Одржана работилница на тема „Птици преселници“

Во чест на храбрите, силни и истрајни птици преселници, денес во ЈЛБ„Илинден“-Делчево се одржа работилница на тема„Птици преселници, ве очекуваме!“.На работилницата присуствуваат второоделенците од ООУ„Ванчо Прке“.Тие ни донесоа мали цртежи со ластовички и штркови и истите ги ставивме на дрвцата во читалната на библиотеката.Зборувавме за птиците преселници кои со радост ги очекуваме.Гледајки од далеку, сите …

Одржана работилница на тема „Птици преселници“ Read More »

Активности пои повод денот на жената 8-ми март

ЈЛБ„Илинден“-Дечево на сите припаднички на понежниот пол им испраќа порака:„Бидете горди што сте жени.Мудри, достоинствени, храбри и силни, а истовремено и нежни и внимателни.Бидете такви долги години.Среќен 8 – ми Март! А ова осмомартовско претпладне, на сите припаднички на понежниот пол кои работат во библиотеката , им го честитаа дечињата од подрачното училиште на ООУ„Ванчо …

Активности пои повод денот на жената 8-ми март Read More »

ЈЛБ„Илинден“-Делчево со благодарници до сите граѓани кои минатата година донираа стари книги

Вкупно девет граѓани, наши иселеници, дел од Скопје но и наши сограѓани, минатава година донираа стари книги во ЈЛБ„Илинден“-Делчево. Имаше и литератута за возрасни но и детската литератута, како и поголем број на наслови на англиски јазик.Трајче Китановски, Зорка Спасова, Валентина Стоименовска, Сара Стојменова, Рифат Јашаров, Атанасовски Кире и Виолета, Ален Атанасовски, Цвета Стоевска и …

ЈЛБ„Илинден“-Делчево со благодарници до сите граѓани кои минатата година донираа стари книги Read More »

Оддржана работилница за зеленчукот и овошјето

Плодовите се вели, се јадат кога се зрели.Важно е да се миени, со нешто чисто покриени.Еднаш да каснеш, голем да раснеш.Со овие стихови започна денешната работилница на тема „Поле, трева, стогови, растат сочни плодови“ во организација на ЈЛБ„Илинден“-Делчево.Дечињата кои беа дел од оваа работилница имаа за цел да обојат слики со зеленчук и овошје.Истите потоа …

Оддржана работилница за зеленчукот и овошјето Read More »

Во ЈЛБ„Илинден“ најмалите промовираа сликовница

Во ЈЛБ„Илинден“- Делчево,10 дечиња кои беа наши гости продефилираа на нашата книжна писта, претставувајки сликовници кои можете да ги изнајмите од библиотеката, а убаво би било да им се прочитаат на децата или заедно со вашите деца да ги читате овие убави сликовници.Андреа ви ја претставува „Преиказна за дедо Мраз“Теон сака да ја прочитате„Пинокио“Ева ви …

Во ЈЛБ„Илинден“ најмалите промовираа сликовница Read More »

Работиолница на тема „Дали кравата е шумско а волкот домашно животно“

„Дали кравата е шумско, а волкот домашно животно“беше темата на работилницата која ЈЛБ„Илинден“-Делчево ја реализираше со дечиња на возраст до 10 години.Големо благодарам до сите дечиња кои и покрај тоа што се на зимски распуст, денес беа во библиотеката и беа дел од работилницата.На работилницата, децата најпрво имаа за задача да нацртаат и обојат домашно …

Работиолница на тема „Дали кравата е шумско а волкот домашно животно“ Read More »