Меморандум за соработка меѓу библиотеките од Делчево и Благоевград

Директорот на ЈЛБ„Илинден“-Делчево, на покана на регионалната библиотека „Димитар Талев” – Благоевград,  присуствуваваше на Третата конференција на локална историја на тема„Народните занаети од македонскиот регион“ На конференцијата учество земаа поголем број на библиотеки.Ова меѓу другото беше одлична можност за воспоставување на соработка помеѓу ЈЛБ„Илинден“-Делчево и библиотеката од Благоевград.Потпишан е и Меморандум за соработка меѓу двете …

Меморандум за соработка меѓу библиотеките од Делчево и Благоевград Read More »

ЈЛБ„Илинден“ го одбележа денот надобрината и љубезноста

13 ноември – Ден на љубезноста и добрината. Еден од најубавите денови во ноември е токлу светскиот ден на љубезноста и добрината.Денес, насмевнете се, подарете некому топол поглед, убав збор, подадете рака…Ден кој треба да не поттикне и научи дека само човечноста може да го промени овој свет на подобро. Денот на љубезноста и добрината, …

ЈЛБ„Илинден“ го одбележа денот надобрината и љубезноста Read More »

Изложба на монографии посветени на селата од делчевско

Скоро сите влечеме корени од некое село,нашите родители, нашите баби и дедовци, прабаби и прадедовци. Општина Делчево има убави села, некои испразнети, некои одамна со затворени врати, урнати ѕидови, искршени прозорци и по некој знак дека некогаш во овие куќи имало живот. Колку знаеме за селото од кое потекнуваме или колку воопшто знаеме за нашите …

Изложба на монографии посветени на селата од делчевско Read More »

Посета на националната университетска библиотека на Босна и Херцеговина

Од 31 октомври до 3 ноември,Националната универзитетска библиотека на Босна и Херцеговина одбележува свој голем јубилеј, 78 години од своето основање. По тој повод беше организирана свечена академија,промовирана книга за постоењето и дејствувањето на НУБ на БиХ,изложба на тема “Од фондовите на НУБ за зачувување на културното-историското наследство. НУБ”Св.Климент Охридски” – Скопје беше дел од …

Посета на националната университетска библиотека на Босна и Херцеговина Read More »

Есен, златна есен

Инспирирани од есента и есенските листови, второоделенците од ООУ„Св.Климен Охридски“ денеска во ЈЛБ„Илинден“ ни донесоа прекрасни творби изработени од есенски листови.Во чест на есента тие денес беа наши гости. Сите цртежи дечињата ги поставија на нашата табла и истите ќе бидат изложени на влезот пред библиотеката. Благодарност до наставничките Ирена Поповска, Катерина Николовска,Атанаска Стоичовска што …

Есен, златна есен Read More »

„Сакам книга“ со свој саем на книги во ЈЛБ„Илинден“ Делчево

Во рамнки на одбележувањето на месецот на книгата, ЈЛБ„Илинден“ заедно со издавачката куќа „Сакам книги“ организираше еднодневен саем на книга.Изборот на наслови беше голем , а цените според есенскиот попуст на „Сакам книги“. Саемот и овој пат беше многу посетен, што значи дека делчевчани сакаат да читаат и  ги сакаат книгите,а тоа како библиотека не …

„Сакам книга“ со свој саем на книги во ЈЛБ„Илинден“ Делчево Read More »

Активности по повод месецот на книгата

Читањето, според многу научни истражувања, може навистина да направи чуда кога се во прашање нашите ментални способности, нашето расположение и нашите чувства. Во рамки на одбележувањето на месецот на книгата, ЈЛБ„Илинден“-Делчево, денеска ги посети подрачните училишта на ООУ„ВанчоПрке“, во Ѕвегор и Габрово и на сите ученици им подели бесплатни членски карти. Оние ученици кои веќе …

Активности по повод месецот на книгата Read More »

ЈЛБ„Илинден“ ги награди десетте најдобри матуранти

Традиционално и годинава, ЈЛБ„Илинден“-Делчево, подари книги стручна литература на десетте најдобри матуранти од СОУ„М.М.Брицо“. Денес во нашата библиотека дојдоа сите наградени матуранти.Лесно и брзо избраа книги , најмногу од областа на информатиката и медицината. ЈЛБ„Илинден“ на сите матуранти им посакува многу успех во иднина.Нека бидат свои, самоуверени и храбри. Среќно!

Освежувње оваа лето со добра книга

ЈЛБ„Илинден“ секогаш се труди да биде одговорна и на располагање на своите читатели. Ако нашите членови на овие многу високи температури ја посетиле библиотеката и изнајмиле книга, најмалку што може да направиме за нив е да им дадеме шишенце вода. И во овие пеколни летни денови, уживајте и освежувајте се со добра книга. Во ЈЛБ„Илинден“ …

Освежувње оваа лето со добра книга Read More »