Month: May 2024

„Мојата убава кукла„

„Мојата убава кукла“ беше насловот на работилницата што денес ЈЛБ„Илинден“-Делчево ја организираше со 12 девојчиња.Сите имаа можност да ги разгледаат и да си поиграат со 28 кукли облечени во различна народна носија.Се запознаа со секоја носија , од каде потекнува и кој народ ја носи. Девојчињата им дадоа имиња на сите кукли и избраа три …

„Мојата убава кукла„ Read More »

Oдбележан денот на македонската азбука и јазик

ЈЛБ„Илинден“-Делчево, заедно со возрасните групи од 5 до 6 години во детската градинка „Весели цветови“ го одбележа 5 мај-денот на Македонскиот јазик и Македонската азбука.Со дечињата разговаравме за македонскиот јазик и азбука, потоа гледавме една епизода од серијата „Бушава азбука“, навистина едукативна и убава серија која за жал не се репризира.Беше интересно, креативно, весело… Благодарност …

Oдбележан денот на македонската азбука и јазик Read More »

Трета награда за библиотеката на „Велигденската изложба 2024“

Третата награда на „Велигденската изложба 2024“ која и припадна на ЈЛБ„Илинден“-Делчево,библиотеката ја преотстапи,односно подари на Дневниот центар за лица со посебни потреби.Иако сме среќни што ЈЛБ„Илинден“ ја доби третата награда , сепак мислиме дека наградата ќе биде во вистински раце, доколку е кај штитениците од Дневниот центар. И годинава „Велигденската изложба 2024“ беше интересна, креативна, …

Трета награда за библиотеката на „Велигденската изложба 2024“ Read More »