Читател на годината (03/07/2020)

Традиционално и годинава ЈЛБ„Илинден“-Делчево,избира читател на годината.Честа да ја понесат титулата читател за 2019 година им припадна на тројца наши членови.Од најмладите наши читатели тоа е Милена Начовска,потоа Снежана Георгиевска,и од повозрасните читатели,Соња Стоименова.Честитки до сите нив,со желби да останат и понатаму наши редовни читатели. Постхумно,ЈЛБ„Илинден“ доделува награда на Милка Дуовска,која за жал повеке не …

Читател на годината (03/07/2020) Read More »

Казни за ненавремено враќање (01/06/2020)

Потсетување до сите наши членови,дека од денеска,ЈЛБ„Илинден’,за секое ненавремено враќање на книгите,ќе пресметува парична казна.За еден наслов,задоцнување од еден ден,ќе се наплатува 5 денари.Исто така, уште еднаш ги информираме сите наши членови,кога ќе дојдат да земат или вратат книга,да остават свој мeил во библиотекатата,за да можеме да ги поврземе со нашиот систем и да можат …

Казни за ненавремено враќање (01/06/2020) Read More »

Хуманитарна помош (30/03/2020)

Јавната локална библиотека „Илинден“-Делчево, се вклучува во хуманитарната акција на Општина Делчево-„Хуманост на дело“ , со која се собираат средсва за да се помогне на оние на кои им е најпотребна помош во оваа вонредна состојба. ЈЛБ„Илинден“ подарува 20 пакети со средства за хигиена на семејства кои живеат во социјален ризик. Во овие тешки моменти …

Хуманитарна помош (30/03/2020) Read More »

Одбележување на 8-ми март (06/03/2020)

Денес гости во библиотеката беа нашите најредовни повозрасни читателки.Поводот е 8 март,денот на жената.Библиотеката им подари книги и цвеќе.Сето тоа како апел до сите наши сограѓани да ја сакаат книгата и читањето.Нашите гостинки се пример дека книгата и читањето не познаваат години,време,граници и пречки.                                      

ЈЛБ”Илинден” и ООУ”Ванчо Прке”, го одбележаа 21 февруари,Светскиот ден на мајчиниот јазик (21/02/2020)

ЈЛБ „Илинден“ и деветолетката „Ванчо Прке“ се вклучија во одбележувањето на 21 Февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик. Јазиците кои се зборуваат во една земја, пренесуваат култура, вредности и традиција и затоа играат огромна улога во создавање одржлив развој и иднина, истакна директорката на ЈЛБ „Илинден“ пред делчевските ученици. – Денес македонскиот јазик представува …

ЈЛБ”Илинден” и ООУ”Ванчо Прке”, го одбележаа 21 февруари,Светскиот ден на мајчиниот јазик (21/02/2020) Read More »

Над 17.000 книги достапни електронски (28/01/2020)

Од 1 јануари ЈЛБ „Илинден“ започна со електронско издавање на книгите. Процесот до сега како што информираше Билјана Петровска, директор на библиотеката се одвива без проблем, а самата постака не е тешка нити се одвива бавно. -Од 1 јануари до сега електронски имаме зачленето 55 наши читатели. За да може библиотеката електронски да издава книги, …

Над 17.000 книги достапни електронски (28/01/2020) Read More »

Детска литература (24/09/2020)

Заедничкото читање во семејството гради здрави односи меѓу родителите и децата. Родителите кои им читаат книги на дечињата многу полесно го градат односот на доверба што во иднина е клучен фактор за психолошкиот развој кај децата.Во најраното детство пак, читањето е важно за да можат децата да се запознаат со светот околу нив. За ЈЛБ„Илинден“,најмалите …

Детска литература (24/09/2020) Read More »

Биографии и монографии (23/09/2020)

Во ЈЛБ„Илинден„ – Делчево, пристигнаа десет биографии и мемоари на светски познати личности.Библиотеката располагаше се многу мал број на биографии и на барање на нашите читатели набавивме неколку нови, а во иднина ќе се потрудиме, автобиографиите и биографиите во библиотеката, да ги имаме во што поголем број.Од она што досега го имавме како биографија во …

Биографии и монографии (23/09/2020) Read More »